TILDA MASLAHAT IFODALASHNING LINGVOMADANIY XUSUSIYATLARI (ARAB VA O‘ZBEK TILLARI MISOLIDA) - Murodov , J.S. (GOLDEN BRAIN, 2024)
Mazkur maqolada tilda maslahat ifodalashning lingvomadaniy xususiyatlari arab va o‘zbek tillari misolida qiyosiy tahlil qilinadi. Maslahat berish jarayoni nafaqat muloqotning muhim pragmatik jihatlaridan biri, balki madaniy va ijtimoiy ko‘rsatkich bo‘lib, har bir xalqning tilida va nutqiy amaliyotida o‘ziga xos ko‘rinishda namoyon bo‘ladi. Ushbu tadqiqotda arab va o‘zbek tillarida maslahat berish bilan bog‘liq bo‘lgan leksik-semantik birliklar, uslubiy o‘ziga xosliklar, pragmatik strategiyalar va nutq aktlari ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, arab va o‘zbek tillaridagi maslahat ifodalarining madaniy kontekstdagi o‘xshashliklari va farqlari ham tahlil etiladi, bu ikki til madaniyati va mentalitetidagi tafovutlarni yoritishga xizmat qiladi. Maqolada, shuningdek, arab va o‘zbek tillarida maslahat ifodalari berishda qo‘llaniladigan ritorik usullar, nutqiy odob, va odatlarning o‘rni ham chuqur tahlil qilinadi. Arab madaniyati va uning tildagi ko‘rinishi maslahat ifodalari orqali ijtimoiy axloq, hurmat, va qadriyatlarni aks ettirsa, o‘zbek tilida maslahat berish ko‘pincha do‘stona munosabatlar, mehribonlik, va ko‘rsatmalilik bilan bog‘liqdir. Ushbu maqola milliy va lingvomadaniy xususiyatlarni chuqurroq tushunishga va xalqaro tilshunoslikda maslahat berish jarayonini o‘rganishning nazariy va amaliy jihatlarini boyitishga qaratilgan bo‘lib, tadqiqotchilar va til o‘rganuvchilar uchun qimmatli ilmiy manba sifatida xizmat qilishi mumkin.