THE RENAISSANCE IN THE LIFE OF THE PEOPLES OF CENTRAL ASIA IN THE IX-XII CENTURIES (RENAISSANCE) PERIOD. THE CONTRIBUTION OF OUR ANCESTORS TO WORLD CIVILIZATION - Teshaboyeva , Nafisa Zubaydulla qizi; Solnyshkina , Marina I.; Hotamova, Jasmina Bobir qizi (GOLDEN BRAIN, 2024)
Oʻrta Osiyoda IX-XII asrlarni qamrab olgan Uygʻonish davri madaniyat, fan va sanʼatning ajoyib gullab-yashnagan davri edi. Ushbu maqolada Markaziy Osiyo xalqlarining bu davrda qo‘shgan salmoqli hissalari o‘rganilib, ularning jahon sivilizatsiyasiga ta’siri yoritilgan. U matematika, astronomiya, tibbiyot va adabiyot kabi turli sohalardagi yutuqlarni o‘rganadi hamda Markaziy Osiyo va boshqa mintaqalar o‘rtasidagi bilim va g‘oyalar almashinuvini o‘rganadi. Maqolada, shuningdek, ushbu Uyg‘onish davrining abadiy merosi va uning zamonaviy dunyoda dolzarbligi muhokama qilinadi.