O‘ZBEK XALQ TIRNAMA-MIZROBLI CHOLG‘ULARIDA APPLIKATURA VA POZITSIYALAR - Nizamova , Xotira Haydarovna (GOLDEN BRAIN, 2024)
Applikatura1 – bu, jonli ijroing asosiy vositalardan biridir. Qulay applikaturani tanlash ijroning ifodali tomonini boyitadi va asbobning texnik imkoniyatlarini to‘liqroq ochib berishga imkon beradi. Ratsional (oqilona qo‘yilgan) barmoqlar "ritm, tovush dinamikasi va jumla talablariga"2 bo‘ysunadi. Ijro sifati ko‘p jihatdan oqilona qo‘yilgan barmoqlardan foydalanishga bog‘liq. Barmoqlarni to‘g‘ri tanlash, I. Yampolskiyning fikricha, «musiqiy mantiq qonunlariga bo‘ysingan ob’ektiv qoidalarga asoslanadi»3.