JONATAN SVIFTNING “GULLIVERNING SAYOHATLARI” ASARI MOHIYATI - Muxtorova, Mahfuza; Adurahmonova, Dilafro‘z; Adunazarova, Muqaddas (GOLDEN BRAIN, 2024)
Maqolada asar yuzasidan berilgan tahlil va sharhlar Sviftning o‘z davridagi jamiyatga nisbatan tanqidiy qarashlarini yaxshi yoritadi. Gulliverning turli xalqlarga sayohatlari orqali Svift odam tabiatining kutilmagan jihatlarini ochib beradi, shuningdek, jamiyatning nohaqliklari, siyosiy hokimiyatning yomonligi va insonlarning egoizmi kabi masalalarni kulgili va qiziqarli tarzda ko‘rsatadi. Maqolada asarning satirik mazmuni va uning jamiyatga bo‘lgan ta’siri ko‘rsatilgan, lekin ba’zi jihatlar chuqurroq tahlilni talab qiladi. Umuman olganda, maqola asarni o‘qiganlarni yanada kengroq fikr yuritishga undaydi va Sviftning ijodiga bo‘lgan qiziqishni oshiradi. Bundan tashqari maqola, Gulliverning sayohatlarining ramziy ma’nolarini va ularni o‘quvchi uchun qanday qilib yangi yondashuvlar bilan tahlil qilish mumkinligini ko‘rsatib beradi. Bu maqola asar haqidagi ilmiy va badiiy fikrlarni birlashtirib, o‘quvchini Sviftning chuqur va murakkab dunyosini yanada yaqindan tanishini taʼminlashda xizmat qiladi.