HIKOYALARDA INSON TABIATI VA IJTIMOIY VOQELIKLARNING TASVIRIDA IRONIYA TALQINI - Muhammadova, Muslima Dilshodbek qizi; Gavharoy Isroiljon qizi (GOLDEN BRAIN, 2024)
Ushbu maqolada muallif A.Qahhor, A.P.Chexov, S.Moem hikoyalari asosida mohirona qo‘llanilgan badiiy tasvir ironiyaning talqin qilinishi ko‘rib chiqilgan. Ma’lumki ironiya badiiy tasviri voqealarni yoki xarakterlarni tanqidiy yondashuv bilan, yashirin ma’no orqali tasvirlashdir. Bu vosita orqali yozuvchi jamiyatdagi muammolarni, insoniy kamchiliklarni kulgili yoki achchiq kinoya orqali ifodalab undagi muammolarni yuzaga chiqaradi. Maqolada ushbu badiiy tasvir uch adib hikoyalari misolida tadqiq etilgan va misollar bilan izohlangan. Bu badiiy tasvir orqali qahramonlar, muhit hamda ijtimoiy muammolarni mualliflar qanday yoritganini o‘rganiladi. A. Qahhorning “O‘g‘ri” hikoyasida ironiya kuchli ta’sir kuchiga ega bo‘lib, yozuvchi qahramonlarning ichki his-tuyg‘ulari va jamiyatda yuz berayotgan voqealarni tanqidiy, nozik kulgu bilan ko‘rsatadi. A.P. Chexovning “Толстый и тонкий” hikoyasida ironiya badiiy tasvir sifatida juda samarali qo‘llangan bo‘lib, u asar mavzusini ochish va qahramonlarning xarakterini ochib berishda katta rol o‘ynaydi. Somerset Moemning “The Verger” hikoyasida irodiya insonning orzu-umidlarini, ijodiy daho va jamiyat o‘rtasidagi qarama-qarshilikni ochib berishda samarali qo‘llangan.